Видове пълнозърнест хляб

Видове пълнозърнест хляб

Предлага се голямо разнообразие от различни видове пълнозърнест хляб. В тази статия ще разгледаме кои са те и какви са техните предимства.

Какво е пълнозърнест хляб?

Пълнозърнест хляб е всеки вид хляб, който съдържа пълнозърнесто ядро. Дали пълнозърнестият хляб съдържа пшеница зависи от вида на зърното, от което е направен. Пълнозърнестият хляб може да бъде направен от различни зърна, включително киноа, царевица, ечемик, ръж, ориз, тритикале, просо, теф, сорго и пшеница.

Пълнозърнест хляб означава, че хлябът съдържа цели зърна, обикновено пшеница, и допълнителни зърна. Пълнозърнестият хляб може да съдържа всякакъв вид зърно – например ечемик, пшеница, овес или комбинация от тях. Не всяко зърно в един пълнозърнест хляб обаче трябва да бъде включено изцяло. Важно е да погледнете списъка със съставките, за да видите кои зърна са цели и кои не.

Видове пълнозърнест хляб - снимка

Хляб с квас

Хлябът с квас е една от най-старите форми на хляб. Получава се чрез ферментация. Този процес разгражда глутеновите протеини до аминокиселини. Това прави хляба по-лесно смилаем. Освен това предотвратява развитието на мухъл.

Хлябът с квас може да бъде добър избор за хора с храносмилателни проблеми и непоносимост към глутен. Може да помогне и при стремеж към загуба на тегло. Трябва обаче да се консумира умерено. Можете да закупите пълнозърнест хляб с квас, но ако искате да го направите сами, е лесно.

Хлябът с квас се прави със закваска, която съдържа полезни бактерии. Тази култура се създава от смес от брашно и вода. Млечнокиселите бактерии разграждат фитиновата киселина в зърното. Това намалява нивата на фитиновата киселина и отваря минералите в тялото.

Видове пълнозърнест хляб - квас

Хляб с ленено семе

Хлябът с ленено семе е здравословен вариант за тези, които искат да избегнат зърнени храни, захар и мазнини. Този нисковъглехидратен хляб също е много вкусен и с плътна консистенция. Идеален е за сервиране със супи, салати и други ястия.

Хлябът с ленено семе е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола. Освен това помага за намаляване на риска от инсулт. Този хляб също е добър избор за тези, които са вегани или ядат растителна диета. Той е богат на алфа-линоленова киселина, която е форма на омега-3 мастна киселина. Съдържа много фибри.

Лененото семе е богато на лигнани, които са фитонутриенти, за които се твърди, че имат ползи за здравето. Твърди се също, че са полезни за понижаване на кръвното налягане и помагат при сърдечни проблеми.

Видове пълнозърнест хляб - селски

Селски пълнозърнест хляб

Селският пълнозърнест хляб е много популярно хлебно изделия, което присъства на множество трапези по света. Той се приготвя от пълнозърнесто брашно, а неговата хрупкава коричка и мека вътрешност едва ли ще ви оставят безразлични. Селският пълнозърнест хляб съдържа достатъчно фибри, мазнини, белтъчини и въглехидрати, както и множество витамини и минерали. Ако искате да опитате селски пълнозърнест хляб, доверете се на този на Симид София.

Свързани статии