Осветлението – ключов елемент за всеки интериор

осветление за интерирора на дома

Интериорното осветление е сред най-важните, но и често пропускани начини за оформяне на визията на жилището. А на практика, чрез смяна на осветителите тела в дома, може да преобразите интериора съществено и даже да създадете напълно различна атмосфера във вашия дом.

Например:
Чрез подходящо осветление, може да подчертаете някой ефект от интериора на дома. Примерно красива ваза, картина, секция…

Може и да приглушите осветлението към някой дефект от интериора. Примерно захабена стена, старо канапе, невзрачен фотьойл, грозен ъгъл…

Ако подходите към интериорното осветление с визия и вкус, ще придадете нов чар на атмосферата вкъщи. Ако не се чувствате уверени в собствените си умения е най-добре първо да се консултирате с интериорен дизайнер.

И след като събудихме интереса ви към осветлението като ключов елемент на интериора, ви даваме някои практични съвети за избор и подредба на осветителните тела така, че самата светлина да нарисува съвсем нова визия на дома ви:

Изберете по-приглушено осветление за спалнята. Вместо основна лампа, която грее ярко, използвайте настолни лампи за четене и оставете основната светлина приглушена. Подходящо е осветлението в спалнята да може да се регулира, според настроението и плановете ви.

Помислете сериозно за осветлението в детската стая. То трябва да бъде по-ярко и да внася жизнерадост, за да влияе позитивно на настроението на децата. Важно е да купите качествени и удобни настолни лампи, за да могат вашите деца да четат, без да си напрягат прекалено очите.

Осветлението в трапезарията също трябва да бъде по-ярко. Там прекарвате значителна част от времето, посрещате гости, почивате. Затова е важно осветителните тела в трапезарията да изглеждат ефектно и да осветяват по-равномерно цялото пространство.

Дотук дадохме общи насоки за избор на тип осветление в отделните стаи на дома. Сега ще ви дадем съвети за конкретните принципи при избор и подредба на осветителни тела в дома:

Освен за вътрешно, помислете и за външно осветление на дома. То е особено полезно, когато се прибирате вкъщи късно вечерта.

Погрижете се за достатъчно осветление в коридора и антрето на дома. Там посрещате гости, там те се събличат и преобуват, там посетителите оформят първото си впечатление за Вашия дом. Колкото и да искате да се похвалите с интериора на другите помещения в дома, коридорът и антрето са непреодолим елемент. Направете ги достатъчно светли, за да не предизвиквате излишно суетене пред входната врата. Подходящо е да поставите лампи-лунички както на миндерчето в антрето, така и в шкафа за обувки. Ако нямате миндерче в антрето, лапата луничка може да се монтира на стойката за палта.

Използвайте няколко осветителни тела, разпръснати в дома ви. Освен, че е по-практично, това създава усещане за повече пространство.

Играйте си с комбинациите на осветителни тела, за да създавате различна атмосфера в дома. Ще добавите простор към интериора, ако поставите осветителни тела в тъмните ъгли на жилището.

Трапезарията е интериорният домакин на дома. Стандартното мнение е, че там е мястото за светлата корона на жилището ви – стилен и светещ ярко полилей. Но ако трапезарията ви е по-голяма, това може да е неудачно решение. Полилеят разнася разпръсната светлина, която не осветява достатъчно равномерно различните части на голямата трапезария. И може да внесе студенина в интериора. Затова е по-добре да разпръснете из трапезарията няколко източници на светлина. Все пак полилеят е подходящ за централно осветление над масата за хранене. Но гледайте да не е твърде близо до нея, защото ще дразни.

За да внесете повече артистичност в дома, използвайте няколко рисувани абажура или абажури в стил арт нуово.

Осветлението наистина е ключов елемент за всеки интериор. То може да се сравни с грима. Подчертава ефектите на визията и заглушава дефектите. Използвайте ефектно осветление и „гримирайте” дома си стилно. Така няма нужда непременно да купувате нови мебели, за да смените облика му.

Свързани статии

Leave a Comment