Музикално-трудова евроинтергация тип „Евровизия“

Ми да и аз я гледах популярната Евровизия, какво си мислите вие, че съм се занимавала с нещо смислено в събота вечер. Оставих лаптопа настрана и посегнах към дистанционното. В моя защита в неделя сутринта се подстригах, сега от дъргокосместа котка, станах късокосместа, от ангорка, та сиамка. Е, добре де не чак толкоз.. може би египетско мау.

Но ставаше дума, че си гледах Евровизия. Честно казано такъв кич отдавна не бях гледала, за което вина има г-н Д., понеже най-нахално махна Планета и останалите чалга канали. Харесаха ми четири песнички, от 24… и семките. Много хубави семки бяха, едри, лесно се белеха и не бяха пресолени, бижу в пакетче. Тях си ги купих от магазина до нас, много хубав магазин. Този магазин е в Благоевград и не ми плаща за реклама, така че няма да ви кажа как се казва. Много се отплесвам, това щото ми беше много интересно, не за друго.

Та харесаха ми четири песнички. Тази на Финланция – Leave me Alone, на Словения, ама не й помня името, на Румъния, на Унгария и нашенската. Тя нали е върху народна песен от нашинския край, как да не я харесам, нашето гардже си е най-добро. Елица много напомня гадрже между другото, казано възможно най-одобрително. Едно одобрително гардже. Това и аз не го разбрах с гарджето. Награбих трите телефона и още в първите секунди на гласуването пратих гласове за трите държави – Финландия, Словения и Румъния. Браво на мене.

Сръбската също не беше лоша, нищо че певицата беше особено неугледна и очевидно имаше залитания по Сафо. Пък може и да е нямала, то знае ли човек с тоя кич, кой какви залитания има. Като стана дума за различната любов, няма как да не отблежим украйнския Азис, които през цялото време се опитваше да се свърже с кораба майка и така и не успя… Може би антенката му във форма на звезда не беше позиционирана правилно, например можеше да не му е на главата. Признайте това би било добри техническо решение.

Пък имаше един французин, толко търчане му удари на тая сцена, че и на мене ми се зави свят, щото той тичаше в кръг. Вероятно всеки уважаващ себе си французин тича в кръг докато пее… Само Едит Пиаф седеше права като градинско колче, но сигурно по нейно време още не са били измислили дисциплината тичане на дълги песни.

Рускините не тичаха, те правиха стриптийз, само дето останаха облечени. Разочароващо. Затова останаха на 3-то място, ако бяха се съблекли в унисон с текста на песента си, съм сигурна, че сръбкинята и жильонъй Азис нямаше да могат да им се опрат. „Жильонъй“ зароди една полска песен за Украйна.

Hej, hej, hej sokoly,
Omijajcie góry, lasy, doly…

Имаше грузинци, както се очаква те имаха саби. По едно време не им стигнаха и започнаха да развяват по две. Това вероятно беше послание към публиката, защото нямаше никаква връзка с песента, видът на певицата или нещо друго намиращо се на поне 10 километра от залата. Още си припявам полската песничка, тя е хубава и затова не участва на Евровизия.

Dzwoñ, dzwoñ, dzwoñ dzwoneczku,
Mój stepowy skowroneczku.

Настана обаче време да се гласува и се разбра, че няма никакво значение кой как е пял, какво е пял или какво шоу е направил… Важно беше кой от коя държава е. СССР, или ОНД или както там се казват сега си, гласува чинно за Матушска Росий. Бивша Югославия още по-чинно за Сърбия, Северните страни щастливо гласуваха една за друга. България, Гърция и Македония оформихна една балканска Мура трио, Кипър се присъедини, за да стане направо Мура сандвич с подправки.

Турците изкълчотиха един здрав кючек за рахат на гастербайтерите all over europe и се добраха до четвъртото място. Разбира се, не можем да ги виним, защото и нашенската песен спечели точките си по-скоро от гласовете на изселници, отколкото на някой захласнал се по гарджетата ни европеец. То лошо няма… Важно е Евровизията да върви.

Wina, wina, wina dajcie,
a jak umrê pochowajcie,
na zielonej Ukrainie
przy kochanej tej dziewczynie…

Коментари от моите приятели във Twiter
1. sis – Моралната победа е за нас!!!
14.05 12:32
всичките песни доста си приличаха. Нашта беше най-хубава. Тва е!
Тва с гласуването беше кофти, и най-вероятно това ми беше първият и последен път, който гледам Евровизия.

:):):):)
2. negramoten – странна работа обаче
14.05 13:03
забелязах обаче, че страните от един регион/примерно балканите/ си гласуваха просто едни за други. България сме гласували за македония, гърция и сърбия, гърците са гласували за нас и за сърбите и т.н., което донякъде е добре.

3. copycat – –
14.05 13:06
Интерес на свеобщата и всемирна точност България даде 8 точки на Армения, 10 на Македония и 12 на Гърция.

Получи 12 точки от Гърция, 10 от Македония, Кипър и Унгария, за сметка на това получи някакви точки почти от всички държави… без няколко, сред тях Сърбия, Хърватска, Черна гора, Босна и херцеговина и Словения… Това само в името на точността…

4. sowhat – благодаря ти
14.05 14:29
твоят е може би най забавният пост за Евровизия.
размазах се от хилеж.
п.п. дай името на магазина бе ,отдавна не съм помирисвала хубави семки.
аз трябваше да се задоволя само с чаша вода и цигара. 🙂

5. celebrities – Абе аз не гледах,
14.05 14:31
ама наистина ни беше много оригинална песента. Сръбската чух, не е лоша-баладка. Здраве да е! Пето място си е пето място 😉

6. viovioi – моя фаворитка беше Каролина – Македония
14.05 17:21
А българската песен беше добра.И пето място е ок.Не ми допадна това Ийииии на края на всеки куплет, но пък такъв ни е етноса и от това небива да бягаме нито да се срамуваме.С две думи имаше нещо маааалко варварско в това Ийиии и бой на тупаните.Ама нищо, така е по-добре отколкото оня идийот дето се прави на жена и устата си е направил на вагина…

7. анонимен – happy end
14.05 21:18
ili kak krajt na tozi konkurs me napravi po happy,ot provejdaneto.novi zvu4enij njma6e ama i4,sravskata predstavirelka be6e po glasovia,pesenta nose6e njkakvo poslanie,pak i evropeicire iskaha da gi ute6at,deto 6te im reznat kosovo.bg pesnyovkata e stara,ko ima6e pove4e glas i po dobar aranjimen moje6e da poizdrapame po nagore.verka serdyu4ka e mnogo zabavna i tancuvatelna.garcij e o.k.vsi4ko ostanalo be6e staro ta staro s novi fizionomii.e,ni6to ide nova evrovizij ako i tj ne se polu4i muzikalno,6te ostanat v spomenite ni krasivite reveransi koito evro-narodite narpaviha edin,za drug.

8. venercheto – хахахах 🙂
15.05 01:45
страхотно си го описала, наистина! тъкмо покрай другите постинги беше почнало да ме става яд, че не съм гледала Евровизия, и прочетох твоя. хем съм в течение на случилото се, хем добре се посмях, хем не съм страдала пред екрана- шото кича винаги ми идва в повече. яко. 🙂

аз нашата песен си я харесвах. и най-вече това „ииии“, viovioi 😉 да живее варварско-тооооо 😀 в тaя връзка- поздрави на родното ми градче, Благоевград!! майтапя се, разбира се 😀
все така забавно да пишеш, авторке :)))))
венерчето

9. tin4e – Словенската
15.05 17:13
Alenka Gotar, сопрано певица, родена в Любляна. Песента е Cvet Z Juga (”Цвете От Юг”).
то и аз тази си харесах

10. copycat – –
15.05 17:15
Неее, не е възможно Тинче да сме харесали една и съща песен ;-P… ама никой не гласува за нея :-(.. освен аз.

Свързани статии

Leave a Comment