Какво да избера – твърд или мек матрак?

избор на твърд или мек матрак за дома

Още в началото нека уточним: добрият матрак се познава по качественото усещане за отпускане, което е строго индивидуално. Важното е матракът, на който спите, да осигурява качествен сън.

Което зависи от съчетанието на най-малко два фактора:
1. Отпускащо потъване в матрака
и
2. Добра опора за пълно отпускане на всеки отделен мускул по време на сън

Общото е отпускането. Един матрак е добър тогава, когато на него се отпускате максимално. А това изисква:
Достатъчно усещане за мекота

Достатъчна подкрепа за всеки мускул, докато лежите на матрака

Все пак, може да се мисли и в посока твърд или мек матрак. Нека поразсъждаваме и ние сега.
Повечето хора предпочитат мек матрак. Въобще едно от първите неща, за които обикновено се сещаме, щом стане дума за дълбок и качествен сън, е мекота. Искаме да потънем дълбоко в матрака, приемайки това потъване като път към съвършената почивка. Само че ние се въртим по време на сън. Сменяме позицията си. И ако матракът е твърде мек, ще изкривим неестествено някои части от тялото си и може да се схванем.

С това съображение, много често се препоръчва да се спи на по-твърд матрак – особено ако имате проблеми с гърба и кръста. Презумпцията е, че докато лежите на твърд матрак, гръбнакът ви е фиксиран в изправено положение и няма начин да се огъне неестествено. Освен това се предполага, че по-сериозната опора води до по-пълно отпускане на мускулите и оттам до пълноценна почивка.

По-скорошно изследване обаче доказва, че не е толкова просто да изберем нови матраци между твърди и меки модели. Всъщност ако имате проблеми с гърба и изберете прекалено твърд матрак, те не само че няма да отшумят, а може и да се задълбочат. Причините според учените, провели изследването, са сравнително очевидни – когато легнете на прекалено твърд матрак, някои точки от гърба ви ще останат без необходимата опора, докато в някои „тежки” зони, като например раменете, ключиците и бедрата, ще се получи твърде много натиск, което може да причини дискомфорт.

Затова повечето специалисти вече не разсъждават в посока „твърд или мек матрак да избера”, а се концентрират върху оптималната опора. Матраците са удобни и здравословни, когато са достатъчно твърди и респективно достатъчно меки, ако поддържат гръбнака така, че той да запази естествената си извивка и същевременно позволява достатъчно потъване в него, за да се отпуснат мускулите.

Като контрапункт на мнението, че възрастните хора с проблеми в гърба трябва да спят на твърди матраци, учените изтъкват и опасността от протриването на кожата. Възрастните хора често се залежават, а кожата им става все по-чувствителна. Затова натискът, който оказва един по-твърд матрак, може да им причини протривания и рани.

Всичко това води до заключението, че твърдостта на матрака е относителна величина и оценката й е строго индивидуална. Затова запознатите съветват да пробвате всеки матрак, който се каните да купите. Само така ще установите дали е достатъчно мек или достатъчно твърд за Вас.

Един начин да прецените дали твърдостта на разглеждания матрак е оптимална е да легнете по гръб върху него и да проверите с ръка натиска при кръста. Не трябва нито да има голямо разстояние между повърхността на леглото и кръста, нито да усещате голям натиск. Трябва да можете да проврете ръка сравнително лесно, но и да усещате леко напрежение.

Избор на матраци

Все пак общите правила за избор между мек и твърд матрак са:

Ако искате просто качествено отпускане, вземете мек и анатомичен матрак, който ще поема извивките на тялото ви и ще ви подпира в множество различни точки.

Ако ви трябва стабилно фиксиране на гръбначния стълб, вземете твърд матрак, който няма да позволява прекалено потъване и извиване.

Какво да изберете? Нека Вашият гръб ви каже. Отидете в магазин за матраци и пробвайте, пробвайте, пробвайте…

Автор на статията https://www.brava.bg/

Свързани статии

Leave a Comment