Няколко въпроса и отговора за използването на слънчеви колектори

Полезна информация за слънчевите колектори

В днешната статия ще ви представим няколко често срещани въпроса, относно монтажа и експлоатацията на все по-атрактивните колектори на слънчева енергия. Сега те са много актуални защото зелената енергия е на почит и всеки се опитва да бъде еко френдли, но най-голяма заслуга за разпространението им има все по-достъпната цена на слънчевите колектори.

Защо да използвам слънчев колектор за своя дом?

Защото имате фиксирана цена на топлата вода през следващите 25-30 години и не сте зависими от капризите на комуналните дружества. Да първоначално изисква инвестиция, но тя се възвръща за по-малко 4 години, а през останалият период на експлоатация печалбите ви надхвърлят 15 000 лева. Освен това не се изхвърлят СО2 в атмосферата и не замърсявате околната среда. Не на последно място е увеличаването стойността на имота ви.

Каква трябва да бъде големината на колекторите за едно домакинство?

Правилото гласи, че за двама членове на домакинството са достатъчни 2 м² колектори, а за всеки следващ се добавя по 0,7-1,3м² в зависимост от слънчевата радиация в дадената област.

Какъв трябва да бъде наклона на колекторите за да се постигне максимална ефективност?

Препоръчително е монтажа да стане под 45º. Ако покривът, върху който се монтира е с по-малък ъгъл може да се изгради допълнителна повдигаща структура за да се постигне оптимален резултат.

Защо да избера слънчеви колектори с термосифон или с „Heat pipe” вместо сам да си направя тръби боядисани с черна боя?

При първите се използва специално селективно покритие, което много по-добре улавя слънчевите лъчи. Те подобряват производителността, особено когато слънцето не е в своя пик, т.е. сутрин и вечер, както и в сезоните различни от лятото. Изчисленията показват, че през годината средната стойност на ефективност на слънчевите колектори над другите системи за топла вода е 20-30%.

Свързани статии

Leave a Comment