Преимуществата на обръщателните плугове

Предимства на обращателните плугове

Инструментите, познати днес като плугове заемат особено важна част от земеделската дейност на българина от стотици години. Нещо повече, плугове се появяват малко след появата на земеделието в световен мащаб. У нас оранта на земята заема важно място както в реалния живот на хората, така и в народния фолклор, като ралото и обработката на земята са били най-основния поминък на българина.

Днес без плугове едно стопанство трудно би могло да функционира нормално. Още повече, че индустрията и технологиите в производството на селскостопанска техника се развиват толкова много, защото търсенето и нуждите са огромни. За едни от най-иновативните разработки на плугове към днешна дата се считат обръщателните плугове.

Това, което е особено при тях е, че те често са предпочитани за хълмисти местности. Причината за това е, че плужните тела и остриетата на този вид плугове са снабдени с механизъм, който позволява пълен контрол над това на къде се отхвърля земята при оран. По този начин се гарантира, че почвате ще се разрохква в правилната посока и оранта ще е ефективна. Счита се, че този тип плугове, използвани при оран вършат чудесна работа и за отстраняване на ненужните остатъци и боклуци.

Самите обръщателни или още известни като хълмисти плугове имат различно приложение и разновидности. Повечето такива плугове имат двойна или двустранна настройка – вертикална и хоризонтална. Формата на тези плугове ги прави доста ефективни като цяло, макар да има и особености, при които не са предпочитани. Задължително е да се съобразява почвения вид, когато се пристъпва към избор на плугове. В случай на по-твърда или глинеста почва, обръщателните плугове сериозно биха се натоварили със задачата, а с това ще се натовари и теглещия трактор, колкото и да е мощен. По тази причина е добре земеделците да се консултират и със специалисти, когато избират своята техника, за да са сигурни, че ще направят най-добрия избор.

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от плугове, в това число и специализирани такива за лозя и овощни градини. Ако все пак се нуждаете от висококачествена земеделска техника, то разгледайте моделите обръщателни плугове MASS в каталога на фирма Агростил ООД, където ще откриете полезна информация и технически характеристики за тях.

Свързани статии

Leave a Comment