Как да се грижим за гарденията?

цветя

Гарденията е цъфтящ вечнозелен храст, който е високо ценен от градинарите поради ароматните й цветя и атрактивните тъмнозелени листа. В южните и топли райони гардениите се отглеждат на открито – засаждат се в градини и дворове, а в по-студените – виреят на закрито. Освен като украшение за градината или дома тя е много използвана в козметиката и парфюмерията, заради приятния сладникав аромат, който може да ви заплени.

Ако искате да впечатлите своите приятели и гости на вашия дом, не пропускайте да засадите гардения. Ако желаете да подарите красива кошница за подарък, то може да използвате цветовете на гарденията за аранжировка с други цветя като орхидеи, рози, алстромерии, хризантеми и други.

От какво се нуждаете:

Почвена смес ( с кора от дърво);
Препарат с хелатно желязо;
Градинарски ножици;

Инструкции:

  1. Изберете подходящото място, на което ще засадите гарденията – тя обича дифузна слънчева светлина с ”шарена” сянка през целия ден. Подходящото за нея място трябва да е с богата почва, която да може да задържа влагата, нужна й за оптимален растеж. Около растението е необходимо да има свободно пространство от 96 до 150 см, за да може да расте спокойно.
  2. Сложете пласт почвена смес, който да е с дебелина около 7 см, около гарденията и по този начин ще се увеличи задържането на влагата и ще се съхранят хранителните вещества в почвата през цялата година. За да се намали рискът от болест на растението, оставете разстояние около 7 см. между тора и короната на храста.
  3. Поливайте гарденията обилно веднъж на всеки 2-3 седмици. Напояването трябва да е директно върху почвата, за да се намали рискът от листни заболявания и плесени. Не допускайте застояла вода около корените на растението, тъй като може да предизвика процеси на гниене.
  4. Наторявайте гарденията два пъти годишно – през средата на март и в края юни. Използвайте препарат с хелатно желязо, който ще запази блясъка на листата и ще предотврати тяхното пожълтяване.
  5. Подрязвайте веднъж годишно растението (към края на зимата), за да се подобрят естетическият вид и здравето му. Използвайте градинарски ножици, за да отрежете всяко прекалено дълго, болно или повредено клонче. Премахнете високите и стари стъбла от вътрешната част на растението, за да се увеличи циркулацията на въздуха.

Не забравяйте: При преовлажнена почва, корените може да загният.

Както казахме в началото гарденията е нежно цвете, което е изключително елегантно и въздействащо, както с цветовете, така и с уханието си. То е красиво като самостоятелен букет, но ефекта ще бъде особено поразяващ, ако го комбинирате с друго цвете като разноцветните алстромерии например. Това е друг вид многогодищно растение, произхождащо от Южна Америка и кръстено в чест на шведския барон Klas von Alstroemer.

Свързани статии