Адекватната поддръжка гарантира качествен сайт

изработка на качествен уеб сайт

Преминали сме вече фазата със самата изработка на сайт. Сайтът е качен в интернет и работи. Колкото и перфектно обаче да е направена уеб страницата, след време тя ще покаже редица слабости ако не се поддържа редовно и качествено. Липсата на поддръжка може да навреди сериозно на репутацията на сайта, да отблъсне потребители, клиенти, рекламодатели и партньори и в крайна сметка да доведе до финансови загуби.

Поддръжката на един сайт е разнороден процес, който продължава през цялото време на съществуването на страницата в интернет. Тя има различни аспекти, които се разграничават по сложност или по продължителност.

Основна част от тази работа например е поддръжката на качествено съдържание в страницата. Обикновено тази задача се възлага на специалисти, които получават от клиента съдържанието за подмяна или осъвременяване под формата на текстово съдържание, илюстративен материал, продуктови описания, артикули, цени и прочее, и които качват това съдържание на сайта.

Друг аспект от и без това разностранната и сложна работа по поддържането на интернет страница е дописването и оптимизирането на кодове и файлове в хода на доизчистване на концептуалната реализация на стайта. Това обикновено става „в движение“ при работещ активно сайт, при което в процеса на работа се променят структура и съдържание според предписанията на специалистите. Ако имате нужда от допълнителна информация и оферта за изработка и поддръжка на уеб сайт прочетете повече тук

Прибавянето на допълнителни защити е от изключително голяма важност за определени компании, видове бизнес, институции и организации, при които сигурността е на първо място. При техните корпоративни сайтове обикновено този процес е винаги активен, като мерките за сигурност подлежат на доразвиване и усъвършенстване постоянно, за да не възникнат пробиви.
Проверките за коректното функциониране на сайта по всяко едно време е сред стандартните дейности, съпътстващи една адекватна поддръжка и се извършва регулярно, за да сме сигурни, че интернет страницата ни във всеки един момент се държи адекватно.

Специалистите практикуват и презастраховане чрез използване на резервни копия на важни компоненти от сайта като база данни и файлови масиви, било то текстови или снимкови. Това се прави периодично, за да се предпази сайта от повреди в сървърите, хакерски атаки, неплатени услуги за хостинга, изтрити данни и т.н. Част от това презастраховане е и следене за редовното плащане на таксите за хостинга и домейна на сайта, за да се гарантира неговото съществуване и поддържане в интернет.

Условно поддържането на сайтовете може да се прави инцидентно, регулярно или и двата типа заедно. Първият тип се извършва най-често по настояване на собственика на сайта по една или друга причина и се извършва от професионалист. Втората се прави през определен период от време – седмица, месец, година… При смесения тип се съчечетават абонаментната поддръжка с еднократни спешни намеси, за които се доплаща допълнително за услугата, когато тя се наложи да бъде извършена от специалистите в този бранш.

Дейностите по поддържането на даден сайт и обемът и сложността на тези дейности са различни за всеки конкретен случай. Поддръжката е комплекс от различни дейности и може да касае промени и допълнения в съдържанието на сайта, добавяне на промоционални активности и новини, информация да нова отстъпка или нов артикул, промяна в цялата визия на интернет страницата.
Регулярната и професионална поддръжка е от огромно значение за сайта, също както и профилактичните дейности по страницата, регулярното архивиране, правенето на ъпгреждване. Това се прави не само за да запази сайта коректното си функциониране, своите ефективнот и актуалност, но и да „задоволи“ следящите за подобни неща големи интернет търсачки, които по корелативната двойка поддържан-неподдържан сайт, класират съответните страници по-напред или по-назад в класациите си при търсене по ключови думи.

Всичко това идва да ни подскаже, че още щом поръчаме изработка на сайт, който ще ползваме и развиваме за нуждите си, трябва да сме наясно и с параметрите на неговата качествена поддръжка от страна на специалистите.

Свързани статии