Искате собствен дом? Ето кога да се обърнете към банка за жилищен кредит

Кредит за нов дом

Всеки човек мечта е да има собствен дом. Място, което да е негова собственост, да бъде обзаведено по негов вкус и да пази всичките му спомени и приятни преживявания. Именно затова, след една определена възраст, всички започват да обмислят вариантите за закупуване на собствено жилище.

Но често, това се оказва предизвикателство. Пазарът на недвижими имоти е много динамичен в наши дни и често жилищата, които избираме са с цени много над тези, които можем да си позволим. Това в най-голяма степен важи за луксозните имоти в топ квартали.

За щастие, всеки който иска да има собствен дом, има помощник в лицето на банките, които предлагат жилищни кредити срещу ипотека. Ако имате сигурна работа и спестени пари, но не ви достигат, за да закупите мечтания имот, жилищният кредит може да се окаже една много добра помощ. Кога, обаче е добре да вземем жилищен кредит?

Кредит за нов дом

За ваше улеснение, ние от Izbiram.bg ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание.

Планирайте финансовото си бъдеще

Ипотечният кредит ще ви осигури собствен дом, но често това означава да добавите месечна вноска в размер между 700 и 1200лв месечно (в зависимост от параметрите на кредита) към разходите си за срок от минимум 10 години. Това не би бил проблем за вас, ако успеете да планирате правилно финансите си за следващите години. Направете план на приходите и разходите си. Обмислете добре кариерата си. Имате ли достатъчно спестявания, които могат да покрият този разход в случай на инцидент или загуба на работата? Обмислете добре всички тези неща преди да започнете да проучвате кредитите, предлагани от родните банки.

Осигурете си стабилна основа

Когато решите да теглите кредит, добре е да разполагате с определена сума пари в банката. Тя ще ви послужи като основа за закупуването на жилището или ще ви осигури средства, когато се стигне до обзавеждането. Имайте в предвид, че банките финансират между 80% и 90% от имота, което означава, че останалите средства трябва да осигурите вие, особено ако сте се насочили към луксозен имот.

Обърнете внимание на лихвения процент

Лихвите по ипотечните кредити са едни от най-ниските предлагани от родните банки, но все пак добре е да обърнете внимание на това колко точно ще платите в размер на лихви и такси. Процентите са различни при всяка банка и варират между 2.8% и 5%.

Така, ако се интересувате от жилищните кредити, предлагани от родните банки, добре е да планирате много добре своите възможности и финансово състояние. Ако се справите както трябва, ще можете много скоро след това да се радвате на новия си дом.

За да сравните условията на жилищните кредити, използвайте нашия Калкулатор за жилищни кредити

Свързани статии