Как да разбера дали резервните части са оригинални?

дали авточастите са оригинални

Има няколко начина да определите дали новите резервни части са оригинални. Първо се уверете, че са същите като оригинала. За да сте сигурни още в момента на покупката, можете да занесете мостра от частта в магазина за резервни части и да я сравните с оригиналната.

Оригиналните части

Първото нещо, което можете да проверите дали дадена резервна част е оригинална, е нейната опаковка. Оригиналната част е опакована внимателно, с голямо внимание към детайла. От друга страна, фалшификатът е лошо направен или не съответства на дизайна или цветния модел на производителя. Може също да е скучно копие на оригинална част.

Друг начин е да проверите клеймото с дата. Повечето части, произведени в САЩ, са щамповани с дата с месеца, деня и годината. Въпреки това, нови авточасти, произведени в други страни, може да имат различни щампи за дата. Ако намерите част с непознат печат за дата, тя не е оригинална. Някои компании може също да използват RFID етикети, които улесняват откриването на фалшиви резервни части.

оригинални авточасти

Гаранция

Ако сте на пазара за резервна част за вашия автомобил, важно е да се уверите, че са оригинални. Има няколко предимства да получите оригинална част, а не копия, включително гаранция от производителя. Не само, че оригиналните части гарантирано пасват перфектно на вашия автомобил, но те са и най-безопасният избор. Те също така носят гаранцията на производителя, която ще остане в сила, докато е в сила гаранцията на вашия автомобил.

За да разберете дали вашите резервни части са оригинални, прочетете много внимателно етикетите.

OEM

Названието ОЕМ идва от английското Original Equipment Manufacturer, което означава, че частите са произведени от същия производител, който реализира и автомобила. Например, фирмата Bosch произвежда някои резервни части за BMW, но те не са оригинални, макар да са качествени.

Има много предимства от използването на OEM нови авточасти за вашия автомобил, като например гаранция или по-добро прилягане. OEM частите се произвеждат от оригиналния производител и съответстват на компонентите, доставени с вашето превозно средство, когато за първи път е слязло от поточната линия. Тези части обикновено се намират и монтират по-лесно и осигуряват по-голяма сигурност за качеството и надеждността на вашия автомобил.

оем части за коли

Първото предимство на OEM частите е, че те идват с гаранция за качество. Това означава, че можете да ги използвате във всяка ситуация и да сте сигурни, че получавате същото качество като оригиналните части.

Модел

Когато купувате нови авточасти за вашия автомобил, важно е да знаете как да разберете дали е оригинална. Трябва да потърсите печат, който посочва месеца, деня и годината на производство. Това ще ви каже дали частта е произведена в САЩ или не. Някои производители използват различни формати, но винаги трябва да търсите печат, който е в стандартния американски формат.

Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, е опаковката. Опаковките за оригинални резервни части често са добре прикрити и плътно опаковани. От друга страна, фалшивите части често са опаковани свободно или небрежно. Можете също да проверите отпечатъка върху опаковката. Оригиналните резервни части ще имат логото на производителя и цялата друга информация, необходима за използване на резервна част.

авточасти според марката

Фалшификати

Понякога може да е трудно да се каже дали дадена резервна част е оригинална или не. Някои части изглеждат подобни, но не са, като въздушен филтър или запалителна свещ. Единственият начин да разберете дали дадена част е оригинална е да проверите внимателно опаковката. Проверете правописа и дизайна на частите спрямо други в същата марка или категория. Също така обърнете внимание дали дадена част има RFID код. Това ще покаже дали частта е одобрена за препродажба и замяна.

Ако подозирате, че сте закупили фалшива част, докладвайте за това на OEM. Производителите на оригинално оборудване имат отдел, наречен Екип за прилагане на правата върху интелектуалната собственост, който конфискува фалшиви части, така че да не могат да бъдат продадени отново. Докато хората, продаващи фалшиви части, може да твърдят, че се опитват да спестят пари, тези евтини имитации излагат шофьорите на риск.

Свързани статии