Топлоизолация и саниране

топлоизолация и саниране

Всеки човек днес търси начин да бъде възможно най-благоприятно настроен към околната среда. Един от тези начини е да намали консумацията на електричество на своето домакинство като цяло.
Един от най-ефективните и трайни начини да редуцирате сметките си за отопление през зимата и за охлаждане през лятото е именно монтажа на топлоизолация или още по-добре цялостното саниране на сградата.

Ако целта ви е постигане на почти нулеви енергийни загуби и разходи, тогава се ориентирайте към идеята за така наречените пасивни къщи. Разбира се последното е доста по-трудно и се обуславя от много фактори. Първоначалната инвестиция за създаване на пасивна къща е наистина голяма и не са много семействата, които могат да осъществят плана до край.

По тази причина изолацията на стените се явява компромисен и балансиран вариант. Цената е ниска, като същевременно ефекта е положителен, но далеч от максималния.

Топлоизолацията бива два вида, в зависимост от това къде се поставя, а именно:

• Външна топлоизолация – този вид топлоизолация се поставя от външната част на стените на жилището, като така запазва освен температурата и структурната му цялост от неблагоприятни атмосферни и климатични явления. Най-използваните и достъпни материали са стиропор и стиродур /Експандиран пенополистирен/, фибран /Екструдиран пенополистирен/, неопор /Графитен EPS/, минерална вата, а когато бюджета позволява сайдинг.

• Вътрешна топлоизолация – този вид топлоизолация се поставя в самото жилище от вътрешната страна на стените, като така понижава загубата на енергия и повишава комфорта на вас и вашето семейство. Най-масовите материали за вътрешна топлоизолация са Селитрон, Депрон и Multipor.

Изброените горе материали и технологии са част от един доста по-комплексен процес, наречен топлоизолация, който съчетава редица мерки за повишаване на енергийната ефективност, удобството и функционалността на всеки дом. Вътрешната и външна топлоизолация са на практика една от най-важните дейности при санирането на жилище или дори на цяла сграда, което е за предпочитане.

Освен нея в процедурата по саниране участват и активности, като: ремонт на покриви, хидроизолация, подмяна на ВиК инсталация и смяна на щрангове, смяна на електрическите структури, интеграцията на енергоспестяващи уреди, както и използването на енергия от възобновими източници за целите на домакинството.

Благодарение използването на топлоизолация вашия разход на енергия може да падне до 30-40%, а при цялостно саниране на вашето жилище, този коефициент е дори по-висок – от порядъка на 60-70%, в зависимост от разположението му.

Важно е да знаете, че тъй като има значително повишение в търсенето на двете услуги – саниране и топлоизолация са се появили множество измамници, които гледат да ви налепят най-евтините материали с най-евтиното лепило и да изчезнат там, от където са дошли.

Внимателно избирайте фирма за топлоизолация и саниране, за да не се окажете после губещата страна.

Свързани статии

Leave a Comment