Как да изберем правилният дюбел за гипсокартон

правилният дюбел за гипсокартон

В съвременното строителство съществуват много начини за закрепване на разнообразни елементи и конструкции. Дюбелът е един от тях и той е изобретен специално за закрепване на масивни и тежки части.

За всеки един материал се използват определени дюбели. За гиспокартона, не може да се разчита на дюбели, предназначени за бетонна основа. Затова нека видим какво е решението.

Как да изберем правилният дюбел за гипсокартон?

Добрата новина е, че пазарът на строителни материали предлага широка гама от крепежни изделия. И сред тях, разбира се – специални дюбели за фиксиране на листове от гипсокартон. Някои дюбели за гипсокартон запечатват стените вътре в отвора, други кримпват листа от двете страни, взаимодействайки със сърцевината и картонената обвивка.

Разширителният дюбел за гипсокартон може да бъде изработен от метал и пластмаса. Дизайнът му наподобява конус, оборудван с широка нишка, остър край и глава с голям диаметър. В „шапката“ има кръстообразна вдлъбнатина за затягане с отвертка. Дупката в гипсокартона се прави най-често с тризъбец. В случай, че пластмасата се деформира при натоварване или пък се стапя при нагряване, решението на проблема е да се направи плитка дупка, чрез изрязване на картона за всеки самонарезен винт.

По-бърз вариант е да пробиете листа с бормашина с диаметър 6-8 милиметра. Според техническите спецификации, размерите на пластмасовите дюбели „Драйв“ са 15х23 или 12х32 мм, а металните 14х28 или 15х38 мм. Първият вариант издържа на натоварвания до 25 кг, докато вторият – до 32 кг. И двата вида дюбели могат да работят от – 40 градуса и + 50 градуса, а също така могат да се използват повторно след демонтаж на конструкцията от гипсокартон.

И накрая остана само да вметнем, че крепежните елементи, които са предназначени за гипсокартон, са изработени от висококачествен метал или пластмаса и предлагат гарантирано фиксиране на продукта към гипсокартона. Работата с тях е удобна, а качеството на закрепяне – отлично.

Нужни са ви базови инструменти като кръстата отвертка и малко късмет, за да не попаднете на металната конструкция зад гипсокартона. Качествени дюбели за гипсокартон може да закупите винаги единични бройки от близката до вас железария, но ако имате повече домашни дейности или професионален ангажименти, по-добре поръчайте дюбели за сухо строителство в по-големи разфасовки.

Свързани статии