Ревю на Acer beTouch E100

В тази статия реших да опиша бившия ми телефон и да направя кратко ревю на плюсовете и минусите на Acer beTouch E100, който е най-семплия от всички Windows Mobile модели от производителя. Той е спряган като бюджетно решение и това е довело до компромиси, като липсата на Wi-Fi и посредствено качество на изработка. Но когато се гони ниска цена, качеството пада правопропорционално. Последното важи за всички видове устройства, като компютри, лаптопи, таблети, смартфони и прочие джаджи.

Дизайн

Телефонът е с приятна визия за устройство от началото на 2010 година. Но като върна лентата назад ме кефеше много и повечето хора, които го виждаха оставаха с приятни впечатления. Все пак при по-детайлно вглеждане се усеща сравнително евтино и се забелязва липсата на качество на детайлите и изработката.

Дисплей

Ширината на дисплей на Acer beTouch E100 е само 3.2 инчов с резолюция от 240×400 пиксела. На фона на днешните гиганти от 2014-та, този екран изглежда сравнително малък. Но както всички усещат, тенденцията е към нарастване на големината на екраните при смартфоните, за разлика от лаптопите където тенденцията е към намаляване на техните екрани до 13-14 инча и увеличаване на тяхната компактност и преносимост. beTouch E100 използва резистивна технология. Откъм чувствителност е добре, но качеството на картината не е нищо особено, а по-лошото е, че на слънце е неизползваем, заради ниския контраст и яркост.

Ползваемост и удобство

Хардуерните бутони нямат релеф, но натискането им се усеща ясно и лесно пи работа с устройството. С пада може да се работи с кръгообразни движения подобно на Ipod.
beTouch E100 е с леки персонализации в използваният от тях интерфейс на операционната система Windows Mobile 6.5. Началният екран е съставен от девет шорткъта, шест от които могат да бъдат променени по ваш избор. Другите персонализации включват екрана за набиране, телефонният указател, файловият мениджър и календара. Като цяло персонализациите на Acer в интерфейса на Mobile 6.5 не са нищо особено, но пък са в положителна насока, виждал сме по-кофти и сухи изпълнения.

Acer beTouch E100 се предлага с предварително добавени приложения за достъп до най-ползваните социални мрежи като Twitter, Blogger, You Tube, Facebook и Flickr.

Хардуер на телефона

За жалост социалната страна на Acer beTouch E100 е доста кофти орязана. Както казахме в началото модела няма Wi-Fi и за достъп до глобалната мрежа ще трябва да се разчита само на 3G. Наличен е стандартният за операционната система браузер Internet Explorer 6. Той се справя добре с отварянето на сайтовете и предлага частична поддръжка на флаш, но поради не много високата резолюция на дисплея, често се налага да приближавате и отдалечавате. В случая ви препоръчваме да използвате алтернативния браузер Opera Mobile 10, защото зарежда и визуализира страниците много по-бързо.

Софтуер

Най-силно впечатление в мен оставиха мултимедийните възможности на телефона beTouch E100. Стандартният за операционната система медия плеър възпроизвежда без никакъв проблем видео файлови формати като DivX, Xvid и Hd кодирани клипове с резолюция от 800×400 пиксела и много висок битрейт. Дори няколко пъти успях да пусна клипове с резолюция 1280х720 px, но при тях вече има насичане, понеже явно процесора издишаше. При възпроизвеждане на видео клипове с 800×400, единствено образът не ми допадаше, но затова е виновен дисплея.

Телефония

Като телефон обаче Acer beTouch E100 ме разочароваше най-вече, защото качеството на звук при разговор е по-скоро посредствено. Често се случва човека от другата страна на слушалката да не разбира какво му се говори, а при мен гласовете са тихи и се чува пращене. Изобщо в тази плоскост телефона беше пълно разочарование.

Скорост на работа

По отношение на работната скорост и стабилността на операционната система Acer beTouch E100 се представяше на високо ниво, но това не може да компенсира лошото качество при разговори и картината. Естествено тези две основателни причини ме накараха да се разделя с телефона много бързо. Общото време, през което го ползвах беше по-малко от 5 месеца и го продадох като втора употреба. След това се наложи да си търся и закупя смартфон с 2 сим карти, който се оказа малко по-добър.

Мултимедия

В крайна сметка при Acer beTouch E100 единственият плюс е възпроизвеждането на DivX и Xvid кодирани клипове в много високи резолюции. Това обаче не му е достатъчно, за да го класирам извън посредствените джаджи от нисък клас. И дори е трудно да го сравнявам с ниските класове устройства на Samsung и HTC, в което и да е друго отношение.

Моят финален коментар: Acer beTouch E100 е ниско качествен телефон с добра операционна система, но изобщо не е конкурентен на съвременните смартфони дори от нисък клас. Ако имате възможност си купете висококачествен смартфон, фаблет или дори таблет.

Всички спецификации може да видите тук

Обща оценка: 4,6 от 10 точки максимум.

Цена: 6 точки
Дизайн: 4
Качество: 4
Удобство: 5
CPU: 7
Камера: 4
Дисплей: 2

Продължавайте да следите всичките ми публикации на тема технологии, мобилни устройства и хардуер, за да откриете всички мои статии, ревюта, новини и всичко полезно за вашия смартфон, таблет, лаптоп или компютър.

Свързани статии

Leave a Comment