Каква е разликата между позлатени и сребърни бижута?

сребърно бижу

Когато искате да си купите дамски бижута, вероятно не знаете колко различни видове има на пазара. Основните два вида по-бюджетни дамски бижута, които можете да намерите в бижутерските магазини са позлатени и сребърни. Въпреки, че може да ви звучи като един и същи вид бижута. Всъщност има няколко значителни разлики между тях, които ще обсъдим, благодарение на експертната информация от специалистите по бижута от онлайн магазин Mysilver.

Като научите какви са тези разлики, ще бъде в много по-добра позиция, тъй като ще можете да направите информирано решение за вашата покупка.

Какво означава позлатен?

Ако някога в миналото сте купували бижута, може би сте забелязали, че се използва терминът „позлатени“. Също така се нарича и „златно покритие“. Това е метод за покриване на друг вид метал с много тънък, почти микроскопичен филм от чисто злато чрез галванопластика. Някои компании правят позлатени бижута като наслагват злато. Въпреки това, по същество това са едни и същи неща.

Сред най-големите предимства на позлатени бижута е фактът, че са изключително здрави. Златото е мек метал и е лесно податливо на надраскване, огъване и деформиране. Позлатяването може да придаде атрактивен завършек на дадено бижу, което трябва да бъде здраво и издръжливо. Недостатъкът на тези бижута е, че след време златното покритие започва да се изтърква и лющи. Освен това, някои бижутата дори потъмняват. Качеството, което ще получите зависи от обработката на ювелирната сплав, която оформя 99% от бижуто и накрая от начина на поставяне на крайния завършващ слой с позлата. Много често може да ви кажат, че този вид украшения са сребърни бижута с нанасена, чрез галванизация тънка ципа от златно покритие, но това е под въпрос. В повечето случаи под златното покритие има специална сплав от мед и други метали, плюс малко количество сребро.

Понякога производителите и търговците предлагат посребрени бижута, като ги представят за сребърни. Това на практика е същия процес, който описахме. Ювелирна сплав и смес от различни нескъпоценни метали се обработва и покрива с финален слой от сребро.

За да не бъдете подлъгани, винаги искайте сертификат за произход и огледайте украшението за печата с проба „925“ върху избраното от вас сребърно бижу и етикета към него.

Какво представляват сребърните бижута?

Сребърните бижута са много по-ценни от посребрените и според вкуса на собственика дори от позлатените. В действителност, има почти 90% повече сребро в тях, отколкото в посребрените. Те са почти изцяло направени от сребро, като в зависимост от печата на пробата може да има различно количество примеси като мед. Най-често предлаганите бижута са със проба 925 и с много по-високо качество от останалите видове. „Стерлингово сребро“ (Sterling Silver) на практика означава, че чистото сребро е 92,5% а останалите 7,5% е медна сплав. При мъжките или дамски бижута с печат 875 това означение трябва да се разбира 87,5% сребро и останалото е сплав. Чистото сребро е много меко и не е подходящо за бижута. Затова се използват почти винаги сплав в различно съотношение, като най-разпостранени са бижута от сребро 925. Дори и с не напълно чист „характер“, дамските бижута от такова сребро струват доста скъпо според изработката и скъпоценните камъни или перли, вградени в тях. По този начин ще се насладите на красиви сребърни колиета, гривни или обеци

сребърно колие

Една сребърна сплав може да бъде с различна здравина, в зависимост от карата на среброто, което се използва. Не забравяйте, че по-ниските карати са малко по-здрави и устойчиви.

В заключение може да кажем, че по-високия карат сплав на среброто показва по-висока чистота. Това означава, че това сребърно бижу е по-ценно, металът е малко по-мек. Като референтна рамка имайте предвид, че проба 999 е най-чистото сребро и по този начин е най-мекия материал за направа най-често на сребърни бижута ръчна изработка. Клиентите, които търсят по-трайни бижута, могат да изберат стандартната сплав именно като сребро 925 за пръстени, гривни, обеци или сребърни колиета.

Не е нужно да се притеснявате за потъмняване на сребърните бижута. Ако имате алергия към някои метали, няма да се налага да се притеснявате за алергии от метали като сребро. Същото може да се каже и за посребрените бижута.

Свързани статии

Leave a Comment